uitgebreid

Koninklijke Metaalwarenfabriek Daalderop, Tiel

Ruim honderd jaar lang, van 1880 tot 1985, zijn er in Tiel bij de firma Daalderop allerlei objecten voor de sier en huishoudelijk gebruik gemaakt. Veel van die gebruiks- en siervoorwerpen zijn bewaard gebleven. Maar hoe oud zijn ze? Hoe kom je er achter hoe je ze kunt dateren? Via deze 'determinatiewijzer' komt u stap voor stap meer te weten. Ook willen we u wat vertellen over de gebruikte materialen en de versieringen, zeg maar de specifieke stijlperiode.
Aan de hand van drie ingangen kunt u zelf uw object determineren. Daarnaast is het mogelijk om direct in een aantal productcatalogi te bladeren en zo het gezochte object op te sporen.

Eerste ingang: serienummer, logo en al dan niet elektrische uitvoering
Eerst gaat u kijken of u de naam van het bedrijf of het Daalderop logo kunt vinden. Ze staan op de onderkant van uw voorwerp. Vervolgens is het belangrijk te weten of er een modelnummer / serienummer te vinden is.
Vanaf circa 1925 heeft Daalderop elektrische apparaten gemaakt. U gaat dus ook kijken of er een snoer aan uw voorwerp is bevestigd. Voor elektrische objecten volgt u een apart traject.

Tweede ingang: gebruiksfunctie

Stel uw object heeft op de onderzijde geen nummer, maar u weet wel waarvoor het diende. Dan komt u bij deze ingang. Trefwoorden leiden u naar de catalogus / catalogi

Derde ingang: naar stijl
De derde ingang kunt u gebruiken als u er met de twee andere ingangen niet uitkomt of meer informatie wenst. We maken van u een deskundige door wat te vertellen over de uiterlijke kenmerken van uw voorwerp. U komt dan wat te weten over de periode van vervaardiging. Bovendien kan deze ingang fungeren als een aanvulling of controle op de uitkomsten van de andere ingangen. De volgende stijlen hebben we voor u geselecteerd: De Lelijke Tijd (1850-1900); Jugendstil en Nieuwe Kunst (1900-1910); Art Deco en Amsterdamse School (1915-1935); Nieuwe Zakelijkheid (1925-1940); Herstel en vooruitgang (1945-1965).

 

Of blader in de catalogi:

Toelichting

De firma Daalderop: 1880 - 1985 - heden

Bij 'Tiel' denken veel mensen nog steeds aan jam en Flipje. Toch is er nog een fabriek die een landelijke bekendheid geniet en bekend staat om zijn rijke design verleden. In 1880 werd namelijk metaalwarenfabriek Daalderop opgericht. Grondlegger was J.N. Daalderop, telg uit een familie die tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij het bedrijf betrokken bleef. Tot 1985 heeft men in de fabriek voorwerpen voor sier en huishoudelijk gebruik gemaakt in uiteenlopende vormgeving en materialen.

Lezen