uitgebreid

Determinatie van Nederlandse wandtegels, ca. 1570-1950

Aan de hand van vragen, met afbeeldingen van tegels uit het Nederlands Tegelmuseum en korte toelichtingen, is het mogelijk om meer informatie over uw eigen tegel te vinden.
Deze database is overigens wel beperkt tot keramische tegels die in Nederland gemaakt zijn. Vloertegels en plavuizen, evenals buitenlandse tegels, kunt u hier niet terugvinden. Ook is als einddatum 1950 gekozen. Ook tegels die deel uitmaken van een tableau (zodat één tegel nooit een zelfstandig plaatje oplevert) zijn hier niet te vinden, omdat deze vaak eenmalig gemaakt zijn. Wel kan het dan nog de moeite zijn om naar tegels met hetzelfde fabrieksmerk te zoeken, voor gegevens over de herkomst.

Zoeken op voorstelling

Het zoeken op een decor, het type voorstelling zelf, is de snelste manier om te zien of in de collectie van het Nederlands Tegelmuseum dezelfde tegel, of een goed vergelijkbare, aanwezig is.Daarbij wordt ook gekeken naar veel voorkomende, herhalende hoekmotieven en omlijstingen. Gegevens over datering en herkomst kunnen ook voor uw tegel geldig zijn. Veel tegelvoorstellingen zijn echter eeuwenlang herhaald of in de twintigste eeuw opnieuw geschilderd. Om zekerheid te krijgen zou een deskundige ernaar moeten kijken.

Toelichting

Decors van Nederlandse wandtegels

De Nederlandse wandtegel kent al eeuwen een grote verscheidenheid aan voorstellingen. Hoe is deze industrie in Nederland tot bloei gekomen?

Lezen